Hout, MDF

Hout en MDF


Eigenschappen hout

Triplex en Multiplex:

Let bij het kopen van triplex en multiplex op de dikte van de platen. Vaak wordt het aangeboden als 3mm of 5mm dik, maar daadwerkelijk is het dan 2.7mm of 4.9mm. Een maand later kan er een volgende partij hout liggen die dan bijvoorbeeld 2.8mm of 4.7mm is.

Dit is vooral van belang als je klemmende houtverbindingen gebruikt in je ontwerp.

De tussen lagen van triplex en multiplex zijn soms van ander hout dan de buitenlagen. Als de tussenlaag van heel hard hout is, komt de laser er soms niet of slecht doorheen. Sommig hard hout blakert zwart langs de snijrand, en geeft dan roet af.

Populieren Timmerplaat (van de Gamma) is goed te gebruiken voor maquettes en proef stukken. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk te snijden.

 


Eigenschappen MDF

MDF:

Let bij het kopen van MDF op de dikte van de platen. Vaak wordt het aangeboden als 3mm dik, maar daadwerkelijk is het dan 2.9mm. Een maand later kan er een volgende partij MDF liggen die dan bijvoorbeeld 2.8mm of 3mm is.

Dit is vooral van belang als je klemmende houtverbindingen gebruikt in je ontwerp.

MDF is een geperste plaat van houtvezel en lijm. MDF kan licht of donkerder van kleur zijn, dat komt dan door de soort houtvezel die gebruikt is.

Het ene soort MDF is gemakkelijk te snijden en geeft een lichtbruine snijrand, terwijl een andere soort MDF veel moeilijk te snijden is en soms hele zwarte snijranden geeft. Dit is allemaal afhankelijk van de houtvezel en lijm waarvan de platen gemaakt zijn.

MDF met witte coating:

MDF met een witte melamine coating is gemakkelijk afneembaar met een vochtige doek. Leent zich goed om in te graveren.